2Argus home
2Argus (af)druk
2Argus fotografie
2Argus Vormgeving
2Argus transport
2Argus Advies
2Argus contact
2Argus Leveringsvoorwaarden

2Argus

Voorstraat 162

2941 EX Lekkerkerk

0180 669971

 Leveringsvoorwaarden

Algemene Bepalingen.

1. Deze leveringsvoorwaarden zijn van toepassing op de totstandkoming, de inhoud en de nakoming van alle tussen de opdrachtgever en de leverancier gesloten overeenkomsten.
2. Algemene (inkoop-)voorwaarden van de opdrachtgever zijn slechts van toepassing indien uitdrukkelijk en schriftelijk is overeengekomen dat deze met uitsluiting van deze leveringsvoorwaarden op de overeenkomst tussen partijen van toepassing zullen zijn.

Artikel 1. Definities.

1. Onder opdrachtgever wordt verstaan degene die de order heeft gegeven; onder leverancier degene die de order heeft aanvaard.
2. Onder informatiedragers worden verstaan productiemiddelen zoals formulieren, ponskaarten en - banden, magnetische banden en schijven, alsmede andere middelen waarop gegevens zijn of kunnen worden vastgelegd.

Artikel 2. Offertes, leveringen en betalingen.

1. Alle offertes zijn vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
2. Bij samengestelde prijsopgaven bestaat geen verplichting tot levering van een gedeelte tegen een overeenkomstig gedeelte van de voor het geheel opgegeven prijs.
3. Aanbiedingen van de leverancier zijn steeds vrijblijvend en kunnen slechts zonder afwijkingen worden aanvaard. Een aanbod wordt in elk geval geacht te zijn verworpen indien die niet binnen een maand is aanvaard. Onder aanbod wordt verstaan een aan de leverancier gedaan voorstel tot het aangaan van een overeenkomst, dat zodanig is bepaald, dat door de aanvaarding ervan onmiddellijk een overeenkomst ontstaat.

Artikel 3. Wijziging in de opdracht.

1. Wijzigingen in de oorspronkelijke order van welke aard ook (dus ook in de tekst, in de wijze van zetten, in de bewerking op plaatsing van clichés of fotolitho's, in het druk- of bindwerk enz.) schriftelijk of op andere wijze door of namens de opdrachtgever aangebracht, die hogere kosten veroorzaken dan waarop bij de prijsopgave kon worden gerekend, worden de opdrachtgever extra in rekening gebracht. Veranderingen welke daarentegen vermindering van kosten tengevolge hebben, zullen aanleiding geven tot betaling van een lager bedrag dan is overeengekomen.
2. Door de opdrachtgever, na het verstrekken van de opdracht, alsnog verlangde wijzigingen in de uitvoering daarvan, moeten door de opdrachtgever tijdig en schriftelijk aan de leverancier ter kennis zijn gebracht. Worden ze mondeling of per telefoon opgegeven, dan is het risico voor de tenuitvoerlegging der wijzigingen voor rekening van de opdrachtgever.
3. Verandering, in een reeds verstrekte opdracht aangebracht, kunnen tot gevolg hebben, dat de voor de veranderingen overeengekomen levertijd door de leverancier -buiten zijn verantwoordelijkheid- worden overschreden.

Artikel 4. Eigendommen van opdrachtgever.

1. Omtrent bewaring en gebruik, bewerking en verwerking van zaken die hem door of vanwege de opdrachtgever zijn toevertrouwd moet de leverancier dezelfde zorg aanwenden die hij dienaangaande omtrent zijn eigen zaken aanwendt.
2. Onverminderd het in het vorige lid en elders in deze leveringsvoorwaarden bepaalde, draagt de opdrachtgever het risico voor de bedoelde zaken. Indien hij bedoeld risico gedekt wil zien, dient hij zelf voor zijn rekening voor verzekering zorg te dragen.

Artikel 5. Materialen of halffabricaten, geleverd door de opdrachtgever.

1. Wanneer de opdrachtgever materialen of halffabricaten levert, is deze verplicht tevens de nodige inschiet (uitschot tijdens de be- of verwerking) ter beschikking van de leverancier te stellen.
2. In geval van bijlevering van materialen of halffabricaten door de opdrachtgever is de leverancier, behoudens door de opdrachtgever te bewijzen schuld of opzet van de zijde van de leverancier, niet aansprakelijk voor het ontbreken van voldoende hoeveelheid in de hem toegezonden kisten, balen of pakken en kan bij de kosten voor opslag van de materialen of halffabricaten en de daarover te voeren administratie en controle in rekening brengen tegen de gebruikelijke prijs.
3. Bij levering van materialen of halffabricaten door de opdrachtgever worden de verpakking, inschiet en afval van snijden, stansen e.d. het eigendom van de leverancier.

Artikel 6. Verzending van het uitgevoerde werk.

Bij franco levering wordt steeds de goedkoopste wijze van verzending gevolgd, tenzij vooruit anders is overeengekomen. Bij elke andere wijze van verzending komen de meerdere kosten ten laste van de opdrachtgever.

Artikel 7. Vervoersrisico voor het uitgevoerde werk.

1. Het aannemen der goederen door de vervoerder, zonder aantekening op de vrachtbrief of het reçu, geldt als bewijs dat de emballage in goede staat was.
2. Oponthoud of vertraging is niet voor rekening van de leverancier, tenzij door zijn schuld veroorzaakt.
3. De goederen reizen voor risico van de opdrachtgever zowel bij franco als bij niet-franco leveringen, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.

Artikel 8. Betalingstermijn.

1. Betaling dient te geschieden behoudens het in lid 3 van dit artikel bepaalde zonder aftrek van enige korting en, indien niet anders is overeengekomen binnen 14 dagen na factuurdatum.
2. De leverancier is, ongeacht de overeengekomen betalingsconditie, gerechtigd om voor de aflevering voldoende zekerheid voor de betaling te verlangen en de afwerking van de order te staken indien deze zekerheid niet kan worden gegeven.
3. Indien in een langere kredietgeving dan 14 dagen na factuurdatum wordt toegestemd of deze ten onrechte wordt genomen, is de opdrachtgever rente over het factuurbedrag verschuldigd vanaf de factuurdatum. Deze rente bedraagt voor elke maand (of gedeelte daarvan) van de kredietverlening een twaalfde gedeelte van de wettelijke jaarrente als bedoeld in artikel 1286 van B.W. Indien de leverancier overeenkomstig lid 3 van dit artikel kredietbeperkingstoeslag in rekening brengt, is de wettelijke rente verschuldigd vanaf 15 dagen na factuurdatum.
4. De opdrachtgever is te allen tijde en ongeacht de overeengekomen betalingscondities, gehouden op verzoek van de leverancier zekerheid te stellen voor de voldoening van de krachtens de overeenkomst aan de leverancier te betalen bedragen. De aangeboden zekerheid zal zodanig moeten zijn zijn, dat de vordering met de eventueel daarop vallende rente en kosten behoorlijk gedenkt is en dat de leverancier daar op zonder moeite verhaal zal kunnen nemen. Een eventueel later onvoldoende geworden zekerheid zal op eerste verzoek van de leverancier tot een voldoende zekerheid aan gevuld dienen te worden.
5. De eigendom der goederen blijft aan de leverancier en gaat eerst over op de opdrachtgever op de dag waarop de opdrachtgever de verschuldigde prijs, renten, kosten en schadevergoedingen ter zake van de geleverde goederen, inclusief voorafgaande leveringen, zal hebben voldaan. 6. Voor opdrachten, welke een lange bewerkingstijd vereisen, kan betaling bij gedeelten worden verlangd, waarvoor de bedragen en perioden vooraf dienen te worden overeengekomen.
7. Bij niet tijdige betaling als in lid 1 van dit artikel bedoeld, is de opdrachtgever naast het verschuldigde bedrag en de daar op verschenen rente, gehouden tot een volledige vergoeding van zowel buitengerechtelijke als gerechtelijk incassokosten, daaronder begrepen de kosten voor advocaten, deurwaarders en incassobureaus. De buitengerechtelijke kosten worden gesteld op tenminste 15% van de hoofdsom met rente zulks met een minimum van euro 250,-

Artikel 9. Retentierecht.

De leverancier, die goederen van de opdrachtgever onder zich heeft, is gerechtigd die goederen onder zich te houden tot voldoening van alle kosten die de leverancier besteed heeft ter uitvoering van de opdrachten, betrekking hebben op voormelde of op andere goederen van de opdrachtgever, tenzij de opdrachtgever voor de kosten genoegzame zekerheid heeft gesteld. Het recht tot retentie heeft de leverancier ook in geval de opdrachtgever in staat van faillissement komt te verkeren.

Artikel 10. Gedeeltelijke levering.

Elke gedeeltelijke levering, waaronder mede wordt verstaan de levering van onderdelen van een samengestelde order, kan worden gefactureerd; in een dergelijk geval moet betaling plaatshebben overeenkomstig het bepaalde “Betalingstermijn” in artikel 8.

Artikel 11. Vertraging door de opdrachtgever.

Indien de voortgang in de uitvoering of de levering van het werk door de opdrachtgever of door overmacht aan zijn zijde intredende, wordt vertraagd, kan door de leverancier over een deel van de totaal opgegeven prijs evenredig en in verhouding tot het afgewerkte, resp. afgeleverde gedeelte en voor de overigens voor de gehele order reeds gemaakte kosten (incl. die van de voor deze order bestemde materialen en halffabricaten), een en ander c.q. vermeerderd met het gebruikelijke bewaarloon ter zake van in opdracht van de opdrachtgever vervaardigd zetsel e.d. en/of opgeslagen materialen en halffabricaten, worden beschikt op de termijn, waarop, indien geen vertraging ware ingetreden, zou zijn beschikt geworden. Mocht deze termijn niet van tevoren uitdrukkelijk zijn overeengekomen, dan zal over het vorenbedoelde kunnen worden beschikt onmiddellijk na het verstrijken van de voor gereedkoming van het werk in kwestie normaliter benodigde tijd.

Artikel 12. Overschrijding leveringstermijn.

De met de leverancier overeengekomen leveringstermijnen zijn door de opdrachtgever steeds als approximatief en nimmer als fatale termijnen aan te merken, tenzij het tegendeel uitdrukkelijk schriftelijk is overeengekomen.

Artikel 13. Annuleringen.

Indien de opdrachtgever de gegeven order geheel of gedeeltelijk annuleert, is hij gehouden aan de leverancier alle met het oog op de uitvoering van deze order redelijkerwijs gemaakte onkosten (kosten van voorbereiding, opslag, provisie e.d.) te vergoeden en bijaldien de leverancier zulks wenst, de voor de uitvoering van deze order bestemde materialen en halffabricaten voor zijn rekening te nemen tegen de door de leverancier in zijn calculatie opgenomen prijzen; alles onverminderd het recht van de leverancier op vergoeding wegens winstderving, zomede van de overige uit de bewuste annulering voortvloeiende schade.

Artikel 14. Afname.

1. Tenzij anders is overeengekomen, is de opdrachtgever verplicht de uitgevoerde order direct na gereedkoming in ontvangst te nemen.
2. Moet als gevolg van niet-afname de order na het gereedkomen geheel of gedeeltelijk door de leverancier worden opgeslagen, dan zal deze de opslagkosten aan de opdrachtgever in rekening brengen.
3. Indien, bij overeengekomen levering in partijen binnen een vooraf bepaalde tijd, het in totaal bestelde niet binnen die tijd is afgenomen, zomede indien, bij overeengekomen levering in partijen zonder dat daarbij een bepaalde tijd voor afname van het in totaal bestelde is overeengekomen, het in totaal bestelde niet binnen een jaar na de eerste levering is afgenomen, heeft de leverancier -te zijner keuze- het recht om of het restant of te leveren en op de gebruikelijke wijze te factureren, of de order, voor zover deze nog moet worden uitgevoerd, te annuleren, onverminderd zijn recht op schadevergoeding als bepaald bij “Annulering” in artikel 13

Artikel 15. Klachten.

1. Eventuele reclames moeten schriftelijk geschieden, binnen 14 dagen na ontvangst der goederen of de verrichting van de diensten. De opdrachtgever, die het geleverde niet binnen 14 dagen na ontvangst daarvan behoorlijk op zijn deugdelijkheid heeft onderzocht, wordt geacht de levering of de verrichting akkoord te hebben bevonden. Aan de termijn van 14 dagen zal de opdrachtgever niet worden gehouden, indien die termijn in een bepaald geval redelijkerwijs verlenging behoeft.
2. De opdrachtgever zal in geen geval enige aanspraak tegen de leverancier kunnen doen gelden nadat de opdrachtgever een gedeelte van het geleverde ofwel heeft in gebruik genomen, be- of verwerkt, respectievelijk heeft doen in gebruik nemen, be- of verwerken, ofwel aan derden heeft doorgeleverd.
3. De aansprakelijkheid van de leverancier uit hoofde van enige overeengekomen leverantie of dienst is beperkt tot een zodanig bedrag als, gezien de omstandigheden van het geval, in redelijke verhouding staat tot:
a. Het factuurbedrag en, bij gebreke van dien, de grafische waarde van de overeengekomen prestatie;b. -bij levering in termijnen- het factuurbedrag, c.q. de grafische waarde van de desbetreffende prestaties.
4. Gebreken bij een deel van het geleverde geven niet het recht tot afkeuring van de gehele geleverde partij.
5. Indien niet anders schriftelijk is overeengekomen mag de leverancier voor het ondeugdelijk werk of de ondeugdelijke dienst goed werk of een goede dienst in de plaats leveren of verrichten tenzij kan worden aangetoond, dat de daardoor ontstane vertraging en/of transportkosten voor de opdrachtgever grote nadelen met zich zou(den) meebrengen.
6. De leverancier is verantwoordelijk noch voor de gevolgen van fouten in modellen of materialen of informatiedragers, die door de opdrachtgever zijn verstrekt, noch voor de gevolgen van moeilijkheden, optredende bij gebruik, be- of verwerking van het door hem (de leverancier) overeenkomstig de door de opdrachtgever goedgekeurde proef of proeven geleverde.
7. Onverminderd het bepaalde in lid 6 van dit artikel is de leverancier verantwoordelijk noch voor de gevolgen van fouten in de voor het afdrukken van de Uniforme Artikel Coderingscode of enige andere soortgelijk materiaal, noch voor de moeilijkheden of de gevolgen van moeilijkheden optredende bij het gebruik van de gedrukte code. Onder de door de opdrachtgever verstrekte modellen worden eveneens verstaan de door de opdrachtgever goedgekeurde proeven van drukwerk met een uniforme Artikel Coderingscode.
8. Wanneer de opdrachtgever uiterlijk acht dagen na het ontvangen van de factuur schriftelijk geen aanmerking heeft gemaakt op de berekende prijs, wordt hij geacht die te hebben goedgekeurd.

Artikel 16. Afwijkingen.

1. Afwijkingen tussen enerzijds het geleverde werk en anderzijds het oorspronkelijke ontwerp, tekening, kopij of model respectievelijk de zet-, druk-, of andere proef, kunnen geen reden vormen voor afkeuring, korting, ontbinding van de overeenkomst of schadevergoeding indien zij van geringe betekenis zijn.
2. Bij een beoordeling van de vraag of afwijkingen in het totaal van het werk al dan niet als gering moeten worden beschouwd wordt een representatieve steekproef uit het werk in aanmerking genomen, tenzij het individueel bepaalde zaken betreft.
3. Afwijkingen die, alle omstandigheden in aanmerking genomen, in redelijkheid geen of een ondergeschikte invloed op de gebruikswaarde van het werk hebben, worden steeds geacht afwijkingen van geringe betekenis te zijn.
4. Meer- of minderleveringen ten opzichte van overeengekomen aantal zijn toegestaan indien zij niet meer of minder bedragen dan de volgende percentages: - oplage tot 20.000 eenheden: 10% - oplage van 20.000 en meer: 5% Ten aanzien van meer- of minderleveringen van verpakkingsdrukwerk, etiketten en kettingformulieren is evenwel steeds een percentage van 10% toegestaan. Het meerder of het minder geleverde aantal wordt in rekening gebracht, respectievelijk verrekend.
5. Ten aanzien van de kwaliteit en het gramsgewicht van papier en karton worden als afwijkingen van geringe betekenis aangemerkt de afwijkingen die zijn toegestaan krachtens de tolerantienormen vermelden in de Algemene leveringsvoorwaarden van de Vereniging van Papiergroothandelaren. De leverancier zal opdrachtgever op diens verzoek een exemplaar van deze voorwaarden toezenden.
6. Afwijkingen in de overige door de leverancier gebruikte materialen en halffabricaten die zijn toegestaan volgens de op de levering van deze materialen en halffabricaten betrekking hebbende algemene verkoopvoorwaarden worden als afwijkingen van geringe betekenis aangemerkt. De leverancier zal opdrachtgever op diens verzoek een exemplaar van deze voorwaarden toezenden.

Artikel 17. Overmacht.

1. Tekortkomingen van de leverancier in de nakoming van de overeenkomst kunnen niet aan hem worden toegerekend, indien zij niet te wijten zijn aan zijn schuld, noch krachtens de wet, de overeenkomst of in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komen. 2. Tekortkomingen van de leverancier in de nakoming van de overeenkomst ten gevolge van oorlog, mobilisatie, onlusten, overstroming, gesloten scheepvaart, andere stremmingen in het vervoer, stagnatie in, respectievelijk beperking of stopzetting van de levering door openbare nutsbedrijven, gebrek aan gas, aardolieproducten of andere middelen tot energieopwekking, brand, machinebreuk en andere ongevallen, stakingen, uitsluitingen, acties van vakbonden, uitvoerbeperkingen, andere maatregelen van overheidswegen, niet-levering van noodzakelijke materialen en halffabricaten door derden, opzet of grove schuld van hulppersonen en soortgelijke omstandigheden, worden aangemerkt als niet aan de leverancier toe te rekenen en geven de opdrachtgever geen recht tot ontbinding van de vereenkomst of tot schadevergoeding.

Artikel 18. Prijswijzigingen.

Bij stijging of daling der prijzen van materialen of halffabricaten, die voor de uitvoering der order nodig zijn, verandering van lonen, sociale werkgeverslasten en andere arbeidsvoorwaarden, ernstige wijziging der valutaverhoudingen en dergelijke omstandigheden zich voordoende na aanvaarding ener order, is de leverancier gerechtigd, de overeengekomen prijzen dienovereenkomstig te verhogen, resp. te verlagen. Extra bewerkelijke tekst, extra proeven en auteurscorrectie zullen eveneens grond opleveren voor een dienovereenkomstige prijsverhoging. Wordt tussen partijen geen overeenstemming bereikt over een prijsverhoging of prijsverlaging dan wordt daarin voorzien door arbitrage zoals neergelegd in deze leveringsvoorwaarden of -indien partijen daartoe samen besluiten- door een door beide partijen tezamen aangewezen registeraccountant. Artikel 19. Emballage. Kisten, kratten en dergelijke emballageartikelen worden op rekening gesteld, doch worden -indien binnen 14 dagen in goede staat franco teruggezonden- tegen de berekende prijs teruggenomen. Reparatiekosten, die na terugontvangst nodig mochten blijken, zullen in mindering worden gebracht.

Artikel 20. Auteursrecht, industrieel eigendomsrecht en reproductierecht.
1. De opdrachtgever garandeert de leverancier, dat door de nakoming van de overeenkomst en met name door de verveelvoudiging of het openbaar maken van de van de opdrachtgever ontvangen zaken zoals kopij, zetsel, modellen, tekeningen, fotografische opnamen, litho's, films, informatiedragers, computerprogrammatuur, databestanden, etc. geen inbreuk wordt gemaakt op rechten die derden doen gelden krachtens de Auteurswet 1912 of andere nationale, supranationale of internationale regelgeving op het gebied van het auteursrecht of het recht van het industriele eigendom dan wel het recht met betrekking tot de onrechtmatige daad. De opdrachtgever vrijwaart de leverancier zowel in als buiten rechten voor alle aanspraken die derden krachtens evenbedoelde wet of regelgeving geldend kunnen maken.
2. indien ten aanzien van juistheid van de door derden gepretendeerde rechten als bedoeld in lid 1 van dit artikel gerede twijfel ontstaan of blijft bestaan, is de leverancier bevoegd, maar niet gehouden de nakoming van de overeenkomst op te schorten tot het moment waarop in rechten onherroepelijk komt vast te staan dat de leverancier door de nakoming van de overeenkomst geen inbreuk op deze rechten maakt. Daarna zal de leverancier de order alsnog binnen een redelijke termijn uitvoeren.
3. Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen, blijft de leverancier steeds de rechthebbende op het auteursrecht dat kan ontstaan op de door hem bij de nakoming van de overeenkomst vervaardigde werken zoals kopij, zetsel, ontwerptekeningen, modellen, werk- en detailtekeningen, informatiedragers, computerprogrammatuur, databestanden, fotografische opnamen, litho';s, films en soortgelijke productie- en hulpmiddelen ook als desbetreffende werkzaamheden als afzonderlijke post in het aanbod of op de factuur zijn vermeld.
4. De door de leverancier volgens zijn vormgeving te leveren of geleverde zaken, zoals kopij, zetsel, ontwerptekeningen, modellen, werk- en detailtekeningen, informatiedragers, computerprogrammatuur, databestanden, fotografische opnamen, litho's, films en soortgelijke productie- en hulpmiddelen, evenmin als het wezenlijke van die vormgeving behorend gedeelte daarvan, mogen, ook indien of voor zover op de vormgeving te dien aanzien geen auteursrecht of andere wettelijke bescherming voor de leverancier bestaat, niet zonder diens schriftelijke toestemming in het kader van enig productieproces worden verveelvoudigd.
5. De opdrachtgever verkrijgt na levering door de leverancier het niet exclusieve recht tot gebruik van de door de leverancier in het kader van de overeenkomst vervaardigde werken in de zin van de Auteurswet 1912 of van werken in de zin van lid 4 van dit artikel. Het evenbedoelde recht tot gebruik is beperkt tot het recht van normaal gebruik van de geleverde zaken en houdt met name niet in het gebruik tot verveelvoudiging van deze zaken in het kader van enig productieproces. Auteursrechten zijn in de kosten van de ontwerpen niet begrepen

Artikel 21. Duurovereenkomsten; periodieke uitgaven.
1. Een overeenkomst tot de vervaardiging van een periodiek uitgave geldt, indien terzake niet uitdrukkelijk en schriftelijk anders is overeengekomen, voor onbepaalde tijd en kan slechts door opzegging worden beëindigd met inachtneming van een opzegtermijn. Deze opzegtermijn is een jaar indien het een periodieke uitgave betreft die viermaal per jaar of vaker verschijnt en 6 maanden indien het een periodieke uitgave betreft die minder vaak verschijnt.
2. Onder een periodieke uitgave als bedoeld in lid 1 van dit artikel wordt verstaan een uitgave die regelmatig verschijnt.
3. Een overeenkomst als bedoeld in dit artikel kan slechts door middel van een aangetekende of met ontvangstbevestiging verzonden brief worden opgezegd.
4. Van het bepaalde in dit artikel kan slechts bij schriftelijke overeenkomt worden afgeweken. Artikel 22. Afwijkende voorwaarden.
1. Wanneer in een bevestiging van de opdrachtgever bepalingen of voorwaarden voorkomen, welke in strijd zijn met deze leveringsvoorwaarden, kunnen deze niet worden erkend, tenzij zij door de leverancier schriftelijk zijn geaccepteerd. De opdrachtgever kan zich hierbij niet beroepen op het zgn. Gewoonterecht.
2. Bij samentreffen van door de opdrachtgever gebezigde uniforme inkoopvoorwaarden en onderhavige leveringsvoorwaarden zullen de laatste prevaleren.

Artikel 23. Geschillen.

1. Alle volgens de wet voor arbitrage vatbare geschillen, die naar aanleiding van of in verband met enige door deze leveringsvoorwaarden (mede) beheerste overeenkomst mochten bestaan of ontstaan, zowel juridische als feitelijke, zullen voor de burgerlijke rechter worden gebracht. De leverancier is bevoegd ter zake van vorderingen, voor welke de procedure tot uitvaardiging van een rechtelijk bevel tot betaling ingevolgde de wet mogelijk is, deze vorderingen aanhangig te maken bij de kantonrechter.
2. Een geschil is aanwezig, wanneer een partij verklaart dat zulks het geval is.

Artikel 24. Aansprakelijkheid.

1. De aansprakelijkheid van de leverancier uit hoofde van de overeenkomst met de opdrachtgever is beperkt tot een zodanig bedrag als naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid in verhouding staat tot de overeengekomen prijs.
2. De leverancier is niet aansprakelijk voor schade van welke aard die ontstaat doordat of nadat opdrachtgever de verwaardigde zaken na aflevering in gebruik heeft genomen, heeft bewerkt of verwerkt, aan derden heeft geleverd, respectievelijk in gebruik heeft doen nemen, heeft doen bewerken of verwerken of aan derden heeft doen leveren.
3. De leverancier is voorts niet aansprakelijk voor de schade in de vorm van omzetderving of verminderde goodwill in het bedrijf of het beroep van de opdrachtgever.
4. De leverancier is eveneens niet aansprakelijk voor schade aan door hem van de opdrachtgever ontvangen en door de leverancier te bedrukken, te bewerken of te verwerken materiaal of producten, indien de opdrachtgever de leverancier niet uiterlijk bij het aangaan van de overeenkomst opgave heeft gedaan van de eigenschappen en de aard van deze materialen of producten en deugdelijke informatie heeft verstrekt over de toegepaste voorbewerkingen en de toegepaste oppervlaktebewerkingen.
5. Indien de leverancier ter zake van enige schade, waarvoor hij krachtens de overeenkomst met de opdrachtgever c.q. deze leveringsvoorwaarden niet aansprakelijk is, door een derde aansprakelijk wordt gesteld, zal de opdrachtgever hem ter zake volledig vrijwaren en de leverancier alles vergoeden wat hij aan deze derde dient te voldoen.

Artikel 25. Toepasselijk recht.

De overeenkomst tussen de leverancier en de opdrachtgever wordt beheerst door het Nederlands recht