2Argus
Voorstraat 162
2941 EX Lekkerkerk
0180 669971
Papier en milieu,
Papier begint bij bomen. Hout is de primaire bron van papier en karton. Het is een duurzame en hernieuwbare grondstof die biologisch afbreekbaar is en niet vervuilt. Bomen halen CO2 uit de lucht. en zetten het om in zuurstof. De bomen slaan de koolstof op. De in het papier verwerkte houtvezel behoudt de koolstofopslag. Hierdoor vermindert de hoeveelheid CO2 in de lucht. Dit proces gaat door totdat de boom wordt verbrand of sterft. De CO2 die dan vrijkomt is eerder aan de lucht onttrokken. Bomen hebben een lange levensduur. Hoe ouder de boom, hoe minder CO2 deze opneemt. Jonge bomen uit de productiebossen van de houtindustrie nemen veel CO2 op. Tel daarbij op de zuurstofemissie en de waterregulering door bomen en het belang van bos voor de leefbaarheid van de aarde is duidelijk.
Met het komen van de nieuwe media is communiceren een stuk sneller. Papier wordt hierbij vaak in een slecht daglicht gezet. dit is niet helemaal terecht, sterker nog dit is volkomen onterecht.
Papier zou wel eens de meest duurzame manier van communicatie kunnen zijn.
(Wereldwijd stoten datacentra meer CO2 uit dan de luchtvaartsector).
De hoeveelheid koolstof die is opgeslagen in bosproducten komt neer op ongeveer 540 miljoen ton CO2 per jaar
Papier is afhankelijk van duurzame bosbouw. De Europese bossen zijn sinds 1950 gegroeid met meer dan 30% en daar komt elk jaar een oppervlak bij ter grootte van 1,5 miljoen voetbalvelden. 90% van de ontbossing wordt veroorzaakt door agrarische praktijken. De papierindustrie is een relatief kleine gebruiker van hout. Van al het hout dat mondiaal wordt gehaald uit bossen, wordt meer dan de helft gebruikt voor energieproductie, een derde wordt in houtzagerijen verwerkt en van slechts ca. 10% wordt papier gemaakt
Papier verbruikt veel energie
, maar veel minder dan je zou denken. Vergeleken met andere industrieën is de papierbranche een redelijk kleinschalige aangelegenheid. Toch heeft de papierindustrie de onterechte reputatie dat hij uitermate veel energie verbruikt gemiddeld kost het 500 kilowattuur aan elektriciteit om 200 kg papier te maken, de gemiddelde hoeveelheid die ieder van ons per jaar verbruikt. Is dat veel? Het is evenveel als:
de hoeveelheid stroom die een computer in vijf maanden tijd verbruikt.
De papierindustrie is bovendien één van de grootste gebruikers van hernieuwbare energie.
Omdat papierproducten kunnen worden gerecycled wordt hun levenscyclus verlengd, hiermee wordt de hoeveelheid afval verminderd.
Onderzoekers van Wageningen UR (University & Research centre) hebben in 2013 in Nature Climate Change een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat de opnamecapaciteit voor CO2 van de Europese bossen als geheel zijn grens heeft bereikt. Dat blijkt uit een aantal ontwikkelingen: de bomen worden minder snel dik; bosgebieden krijgen een andere bestemming; de bossen worden meer geteisterd door branden, stormen en plagen. Wageningen UR bracht de toestand van de Europese bossen in 29 landen in kaart. De onderzoekers pleiten voor een onderscheid tussen natuurbossen en productiebossen voor de bio-economie. Die laatste bossen, waaronder de productiebossen van de hout/papierindustrie zijn nodig om de groeiende uitstoot van CO2 te reduceren.
Hout en papier zijn ook te gebruiken als biobrandstof. De in het hout opgeslagen CO2 komt dan weer vrij. Het betreft CO2 die eerder aan de lucht is ontrokken. Per saldo is de CO2 uitstoot dan dus nul. Daarmee is hout ook een duurzame energiebron. De CO2-kringloop is gesloten. Het totale proces is CO2-neutraal .
Niet de papier productie vormt een bedreiging voor de ontbossing maar de voedsel industrie en met name de productie van veevoer! het onderstaande artikel illustreert dit.
Bij het oerwoudvrije ei blijven de bomen overeind
Door: Peter de Waard 10 februari 2015, artikel in de Volkskrant
Soja... Daar importeren we al een hoop van. Moet dat nog meer worden?
Nee. Juist minder. De sojateelt vindt vooral plaats in waardevolle natuurgebiedenen leidt op grote schaal tot ontbossing en droogte. Ook de gebruikte pesticide is slecht voor het milieu. Nederland importeert 9 miljoen ton soja per jaar en is daarmee na China de grootste importeur van soja ter wereld. Die soja wordt vooral gebruikt als veevoer. En de kippen die jaarlijks meer dan tien miljard eieren in dit land leggen, eten daar heel veel van op.
Maar zonder soja verhongeren al die kippen.
Dat hoeft niet. Ze kunnen ook puur Europees voer eten, dat is samengesteld uit granen, mais, gerst, zonnebloempitten en raapzaden. Hierdoor worden oerbossen in Zuid-Amerika gespaard en wordt het milieu ook minder belast doordat de vervoersafstanden naar de afnemers kleiner worden. En het maakt onze voedselproductie onafhankelijker. De Vereniging Milieudefensie noemt dat allemaal plussen en promoot daarom het oerwoudvrije ei.
Oerwoudvrije ei. We zien nu al door de bomen het bos niet meer.
Dat is voorstelbaar. Er zijn scharreleieren, graanscharreleieren, biologische eieren, vrije-uitloopeieren. En dan hebben we het nog niet eens over de ganzeneieren en kwarteleieren. Bij oerwoudvrije eieren hoeft geen stukje oerwoud te worden gekapt om een ei te kunnen eten.
Is dat niet wat overdreven?
Nee. Het oosten van Paraguay is bijvoorbeeld in enkele decennia vrijwel ontbost om plaats te maken voor sojateelt. Volgens Milieudefensie zijn de ecologische en sociale gevolgen van die kaalslag gigantisch. Inheemse indianenstammen en lokale boeren zijn daardoor naar de sloppenwijken aan de rand van de stad verdreven waar zij nu in armoede verkeren.
En dat kan niet meer.
Dat is misschien wat cru gesteld. Maar het is niet helemaal verantwoord meer. Wie echt volgens de duurzame idealen leeft en consumeert, moet daarom eieren eten die zijn gelegd door kippen die alleen 100 procent Europees veevoer oppikken.
Oh ja. En waar zijn deze eieren nu verkrijgbaar?
Dat is nog niet overal even gemakkelijk. Maar er is een eerste poging gedaan. Kippenboer David Jansen heeft in samenwerking met StreekSelecties B.V. en supermarktorganisatie Plus een oerwoudvriendelijk ei gelanceerd dat in de schappen ligt onder de merknaam Gijs-ei.
En hoeveel kosten die eieren?
Bijna twee keer zoveel als het gewone scharrelei.
Met een leestijd van 30 minuten per dag is de milieu impact van een digitale krant vergelijkbaar met die van een gedrukte, papieren krant